Jak vybrat zmrzlinu?

Dostali jste chuť na zmrzlinu, nebo plánujete vykouzlit skvělý dezert pro návštěvu? Zastavte se chvilku u složení a rozhodněte si, jaké formě dáte přednost. Ať už nanuky, nebo kelímky, poradíme vám, s jakými zmrzlinami zazáříte u slavnostní večeře, nebo po kterých bez výčitek sáhnout po cvičení.

Zmrzlinové dezerty můžete dále vylepšovat i netradičními ingrediencemi

Kopečková zmrzlina, nebo nanuk?

Zmrzlinu seženete nejčastěji na klacku, nebo v plastovém kyblíku. Děti častěji preferují ledové osvěžení na klacku, které může být i zábavně tvarováno. Oproti tomu kelímkové varianty spíše využijete na přípravu domácích pohárů a dezertů s kopečkovou zmrzlinou, jako je smažená zmrzlina, Brownie Sundaes nebo oblíbené palačinky se zmrzlinou.

Označení nanuk přinesl světu americký režisér Robert J. Flaherty, který v roce 1922 natočil film Nanuk, člověk primitivní. Jednalo se o inuitského lovce Nanuka, který byl hlavní postavou dokumentárního snímku.

Co vám poví složení

Podle vyhlášky o mražených krémech lze označit za čokoládovou zmrzlinu takový výrobek, který obsahuje nejméně 3 % kakaa, oproti tomu kakaová zmrzlina musí obsahovat minimálně 1,5 % kakaa. U ovocných zmrzlin, které toto označení nesou v názvu, nesmí podíl ovocné složky klesnout pod 15 %. Pokud ovocné složky přesáhnou 25 %, jedná se o sorbet.

Druh zmrzliny Min. mléčného tuku Min. ovocné složky
Smetanová 8 % -
Mléčná 2,5 % -
S rostlinným tukem 5 % -
Ovocná - 15 %
Sorbet - 25 %

Ve složení (většinou na zadní straně obalu) se dočtete o obsažených surovinách v sestupném pořadí. Pokud zmrzlina obsahuje nejvíce vody, bude rychleji tát. Toto se týká především levnějších nanuků. Smetanové provedení oproti levnějšímu rostlinnému tuku poznáte hned podle chuti - více vás zasytí a zřejmě i uspokojí díky krémovější chuti. Pozor si dejte na přílišná barviva a chemická dochucovadla.

Důležitou položkou je i obsah přidaného cukru, který by podle mnohých dietologů neměl překročit hranici 20 g na 100 g zmrzliny. Energetická hodnota výrobku by se poté měla vejít do 110 kcal na jednu porci. Z toho vycházejí nejlépe ovocné sorbety s minimálním obsahem přidaného cukru. Tyto vodovější dřeně vás však nezasytí jako například smetanové a tvarohové nanuky. Pokud tedy vybíráte výživnější svačinku na léto, pravděpodobně vhodnější budou smetanové zmrzliny. U nich se poté zaměřte na množství nasycených mastných kyselin.

Na co se zaměřit

Příchuť

Někteří preferují klasiku: jahoda, čokoláda, vanilka, jiní rádi zkoušejí nové chutě. Například kombinací exotického ovoce jako mango, banán, kokos ozvláštníte každý pohár. Do smetanových základů se zas skvěle hodí oříškové příchutě, v dnešní době oblíbený slaný karamel nebo třeba sušenkové příchutě.

Se základními příchutěmi si dále můžete pohrát přímo na talíři. Přidejte čerstvé ovoce, oříšky, lentilky, müsli a nazdobte mátou, levandulí nebo exotickou mochyní.

Původ

Na trhu obvykle naleznete výrobky českého původu, které se mnohdy nakupují už jen z nostalgie jako oblíbené retro zmrzliny, ale i kvalitní tradiční české výrobky, bez kterých si léto ani neumíme představit. Samostatnou skupinu tvoří točené zmrzliny, které prodejci vyrábějí na místě smícháním speciální směsi s vodou.

Moderní americké zmrzliny, které se tak dobře pojídají u filmu, bývají hutné a často velmi syté. Většinou se prodávají v menších kyblíčkách a typicky obsahují příchutě s oříšky, čokoládou, sušenkami a karamelem.

Luxusní smetanové čokolády vám zajistí nezapomenutelný pohárový zážitek

Gelato, tedy tradiční italské zmrzliny se vyznačují větší hustotou oproti klasické zmrzlině i menším obsahem tuku. Na výběr máte ze široké nabídky ovocných exotických příchutí po ty běžně dostupné jako vanilka a čokoláda.

Na jakou příležitost

Při výběru si také rozmyslete, na jakou příležitost zmrzlinu kupujete. Plánujete přichystat originální sladkou tečku po slavnostní večeři, hledáte oživení letních svačinek, nebo pokukujete po výživnějších proteinových zmrzlinách? Zatímco se svačinkami a poháry můžete experimentovat podle své fantazie, na výrobu domácí (například smažené) zmrzliny si vystačíte se základními příchutěmi, které budete následně upravovat a vylepšovat. Pokud navíc vlastníte zmrzlinovač, pak by se vám spíše hodily zmrzlinové směsi určené přímo do výrobníku.

Zmiňované proteinové zmrzliny by měly být nutričně vyvážené, méně kalorické a ideální i při hubnutí. Představují proto skvělou alternativou pro sportovce a milovníky zdravého životního stylu.

Zmrzlinou můžete oživit i běžnou svačinku s müsli

Co dokoupit

  • Možná si kladete otázku, v čem by se měl správně pohár podávat? K tomuto účelu nejlépe poslouží speciální sklenice na zmrzlinu a poháry. Na dětské oslavy však můžete pořídit i tematické kelímky na zmrzlinu.
  • Na pikniky a letní vycházky vyzkoušejte speciální termosku na zmrzlinu, díky které se vám připravená ledová dobrota jen tak nerozteče.
  • Výrobník zmrzliny vám kdykoliv připraví výbornou domácí zmrzlinu, ovocný sorbet nebo osvěžující mražený jogurt.
  • Co do přípravy domácí zmrzliny se vám mohou hodit i speciální kleště na zmrzlinu, které najdete v sekci porcovače zmrzlin.

Specialitky

Možná jste se už někdy setkali se zmrzlinou černou jako uhel. Pokud ne, nezoufejte, takovou zmrzlinu si jednoduše připravíte i doma. Černá zmrzlina je specifická svou barvou, která vznikla přimícháním kokosového popela nebo černého uhlí. Poprvé s tímto nápadem přišel majitel newyorské cukrárny Morgenstern's Finest Ice-Cream a od té doby se staly černé zmrzliny s původně kokosovou příchutí hitem léta.

Černá zmrzlina je vyrobená z kokosových skořápek

A co taková rolovaná zmrzlina? Také známá jako válcová, je moderní mražená pochoutka, která kromě toho, že luxusně vypadá, i skvěle chutná. Obvykle se připravuje z kondenzovaného mléka, smetany a řadou cukrových příměsí.

Pokud byste si chtěli zmrzlinu doma připravit trochu netradičnějším a méně mrazivým způsobem, vyzkoušejte smaženou zmrzlinu, kterou podle daného receptu obalíte v oříškách, strouhance a jiných ingrediencích a po zmražení zprudka osmahnete na pánvi.

Recept na zmrzlinu

Na přípravu smažené zmrzliny budete potřebovat 1 litr vanilkové zmrzliny, 250 ml nasekaných cornflakes vloček, 250 ml nasekaných oříšků nebo drcených sušenek, 2 vejce, 1 lžíci cukru, špetku skořice a olej na pánev.

Postup: Ze zmrzliny pomocí kleští nebo naběračky vytvořte 4 koule, které uložte na 2 hodiny do mrazáku. Mezi tím smíchejte cornflakes s oříšky nebo sušenkami a zmrzlinové koule ve směsi obalte. Nechte dalších 30 minut uležet v mrazu.

Vyšlehejte vejce s cukrem a skořicí. Touto směsí znovu obalte zmražené koule, a poté ještě jednou obalte v cornflakové směsi. Znovu mražte zhruba 1 hodinu. Celý proces můžete ještě jednou zopakovat, aby byla zmrzlina spolehlivě obalená na všech místech.

Nakonec zprudka ohřejte pánev a zmrzlinové koule smažte dozlatova, zhruba 1 minutu.